Are Traasdahl tror Amazon kommer til Norge om et år

Men det kommer til å ta flere år før netthandelkjempen er ordentlig etablert i Norge, sier den norske gründeren som selv sier han bestiller ti ting i uken fra Amazon.

Skrevet av Mail redaktion Sindre Hopland, minE24
Publisert 26 sept. 2018, 09.26
Nettgigantene

– Det er en stund før Amazon er i Norge, det er et komplisert land logistikkmessig, men jeg tror de lanserer forsiktig i løpet av et år. Deretter trykker nok ikke ordentlig til før om 3–4 år tror jeg, sier Are Traasdahl til E24.

Gründeren som i 2016 solgte Tapad til Telenor for nesten tre milliarder kroner og selv innkasserte rundt 1,5 milliarder kroner, investerer nå millioner i norske oppstartsbedrifter gjennom selskapet Spring Capital. 

Nå er han i Norge for å snakke under Virkes handelskonferanse Retail Apocalypse.

Nytt hemmelig selskap

Traasdahl er også så smått i gang med oppstarten av et nytt teknologiselskap i New York, men hva det går ut på, eller hvem han starter opp sammen med, er inntil videre hemmelig.

– Jeg har investert egne penger, og ikke tatt inn noe fra eksterne investorer, så dermed kan vi eksperimentere litt med ulik teknologi og undersøke forskjellige markeder.

Han sier målet er å utfordre bransjer som ikke har gjennomdigitalisert enda, og jobber sammen med noen amerikanere han ikke vil nevne navnet på.

Teknologigründeren vil blant annet bruke onsdagen på å forklare norske detaljvaresjefer at Amazon kommer til Norge, og at de vil bli gigantiske også her til lands.

Halvparten av all norsk netthandel

I USA står Amazon for 50 prosent av all netthandel og 4–5 prosent av all detaljhandel går gjennom Amazon, ifølge eMarketer.

– Kan Amazon bli like store i Norge?

– Ja, nordmenn er mer teknologisk kompetente enn amerikanere, så det er det ingenting i veien for, sier Traasdahl.

Han legger til at 70 prosent av alle amerikanske hushold også har Amazon Prime, selskapets kundeklubb som gir en rekke fordeler, og som til gjengjeld samler data om kundene. 

– Jeg bestiller fra Amazon rundt ti ganger i uken. Hver gang jeg tenker at jeg må kjøpe noe, går jeg rett inn på Amazon, det er det første som dukker opp i hodet mitt.

– Men er det bra for forbrukerne at Amazon tar over større og større andeler av markedet?

– Jeg mener konkurranse er bra, samtidig som man må bevare mangfoldet. De butikkene som lærer seg å kjenne kunden godt vil overleve.

Traasdahl mener han har svaret på hva som blir den neste store sektoren for den amerikanske netthandelgiganten.

– Det er ikke lenger til Amazon for alvor går inn i tjenestesektoren. Om kort tid kan du spørre Alexa om å tegne en ny og bedre forsikringsavtale.

Mandag kveld skrev den engelske avisen The Telegraph at Amazon har vært i samtaler om å kjøpe matleveringsselskapet Deliveroo, Foodoras største konkurrent i Europa med en verdsettelse på to milliarder kroner.

Det er også varslet at Amazon kommer til Sverige i løpet av 2018. 

Norsk butikker må hamstre data

– Det frustrerer meg at ingen butikker vet hvilken størrelse jeg har i klær, ingen vet hva jeg liker eller hva jeg heter. Man starter på nytt hver gang man går inn i en butikk.

Traasdahl synes det er flott at Amazon vet hva han liker, og mener norske butikker må begynne å hamstre data om kundene sine så snart de bare kan.

Samtidig ser gründeren for seg at det kan bli vanskelig for norske butikker å overtale kundene til å gi ifra seg personlig informasjon.

– Man deler gjerne data med dem som gir en tydelig verdi tilbake, det er verre når man ikke vet nøyaktig hva man får tilbake.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.