Bloomberg: Danske Bank ga tilbud om gullbarrer for å skjule formue

Sammendrag laget av Mail redaktion Erik Steinsbu Wasberg, minE24
Publisert 10 nov. 2019, 10.44

Bankens filial i Estland ga tilbud til rike russiske kunder om å bytte inn bankinnskudd til gullbarrer og mynter for å sikre «anonymitet».

Hvitvaskingssaken i Baltikum

Det skriver Bloomberg.

Tilbudet fremkommer av dokumenter fra 2012, ifølge avisen. Enkelte dokumenter er signert Howard Wilkinson, som varslet om saken til pressen.

Danske Bank har ikke kommentert påstandene overfor Bloomberg. Avisen skriver at banken ikke inkluderte noe informasjon om noen gullbarrer i den fullstendige rapporten om hvitvasking i september i fjor.

En intern e-post, som Bloomberg har fått tak i, viser at noen klienter benyttet seg av tilbudet fra banken.

Milliardskandale

Hvitvaskingssaken ble kjent i mars 2017, da den danske avisen Berlingske avslørte at store beløp hadde passert gjennom Danske Banks filial i Estland uten at banken fulgte prosedyrene for å avsløre hvitvaskingen.

Dansk politi tok i 2018 ut formell siktelse mot Danske Bank, som anklages for hvitvasking av milliarder av kroner.

Danske Bank kjøpte estiske Sampo Bank i 2007, som allerede hadde svært mange kunder fra Russland. Granskingsrapporten har identifisert 200 milliarder euro, eller over 2.000 milliarder norske kroner, som strømmet gjennom den estiske avdelingen mellom 2007 og 2015.

Nordmannen Thomas Borgen gikk av som toppsjef som følge av hendelsen, og Danske Bank meldte samtidig at banken ønsket å donere bort oppunder to milliarder kroner til arbeid mot hvitvasking.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.