Hotelldirektør: – Juli i år kan bli bedre enn i fjor

Hotellbelegget i Oslo var bare 20,2 prosent i juni. I Kristiansand var det derimot langt høyere. Nå spår hotelldirektør Raymond Kirknes en strålende juli.

Skrevet av Mail redaktion Karoline Johannessen Litland, E24
Publisert 06 juli 2020, 00.20
Næringsliv

– Juni var en bra måned, men juli kommer til å bli veldig bra, sier hotelldirektør for Thon Hotel Parken og Thon Hotel Norge i Kristiansand, Raymond Kirknes, og fortsetter:

– Juli i år kan bli bedre enn i fjor.

Mener Kristiansand er Syden 2020

Hotell- og reiselivsbransjen har slitt tungt under coronakrisen.

I starten av juni varslet flere hotellkjeder oppsigelser i sommer dersom permitteringsregelverket ikke blir utvidet.

Tidligere denne uken meldte Scandic Norge at de nedbemanner med 1.000 årsverk over hele landet. Nordic Choice har imidlertid sagt at de ikke vil si opp ansatte i sommer, etter et møte med arbeidsministeren.

Statistikker fra Benchmarking Alliance viser at det er stor forskjell på hvor hardt rammet hotellene i Norge er, avhengig av hvor de ligger. Mens hotellene i Oslo i juni hadde et belegg på 20,2 prosent, hadde hotellene i Kristiansand et belegg på 50,1 prosent.

Belegg på spesifikke hoteller er ikke offentlige, men ifølge Kirknes har også hans hoteller godt belegg. Han trekker frem stengte landegrenser som hovedårsaken.

– Kristiansand er «Syden 2020», sier han.

Hotelldirektøren forteller også at gjestene bor lenger på hotell sammenlignet med i fjor sommer. Han mener det tyder på at gjestene legger hovedferien til sørlandsbyen i år, ikke bare som et stopp på veien.

– Men når grensene åpner 15. juli, tror du flere kommer til å velge utlandet?

– Jeg tror gjestene kommer selv om grensene åpner. Til tross for at man kan reise til utlandet, er nok mange litt skeptiske, svarer han.

Hvordan høsten blir, er imidlertid mer usikkert. Han forteller om forespørsler på kurs- og konferansesiden, og at det foreløpig ser greit ut, men at ting fort kan endre seg.

– Vi må nok leve med restriksjoner resten av året, og det påvirker oss selvsagt. Vi er nøye med renhold og håndsprit og passer på at gjestene holder avstand, sier han.

Dystert etter fellesferien

At Kristiansand er en Syden-by, støttes av Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Sørlandet kan glede seg over mange bookinger. Spesielt små hoteller, hytteutleie og campingplasser har hatt god pågang, sier hun.

Også noen vestlandsbyer har merket flere bookinger i forbindelse med sommerferien, og ifølge Devold ser det lysere ut i juli enn i juni. I august ser det derimot bekmørkt ut.

– Når fellesferien er over, er det dystert. Siden nordmenn ikke har ferie i august, er det utenlandske markedet viktig. Det er knyttet stor forventning til at regjeringen åpner grensene 15. juli. Tradisjonelt har tyske og nederlandske turister vært viktige for Norge, forteller hun.

«Katastrofe»

Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting sier at situasjonen for hotellbransjen totalt sett er langt unna normalen og beskriver situasjonen i enkelte markeder som «katastrofe». Men han synes det er gledelig at noen markeder opplever bra trykk.

– Langt flere nordmenn enn vanlig drar på norgesferie i år, og da er det tydelig at Sørlandet tiltrekker seg mange. Men jeg synes egentlig det er litt rart at ikke norske turister reiser til hovedstaden i større grad, sier han.

Han forteller at Kristiansand og Oslo har forskjellig sommertrafikk, også uavhengig av pandemisituasjonen. Oslo har også langt flere hotellrom å fylle enn sørlandsbyen. Det betyr at med like mange hotellgjester, vil belegget i Oslo likevel være prosentvis langt lavere.

– Når kommer beleggtallene til å være tilbake til samme nivå som før krisen?

– Det er et spørsmål mange vil ha svar på. Jeg håper vi kan komme tilbake til noe som ligner normalsituasjon et stykke ut på høsten i alle fall. Men jeg er ikke sikker, svarer han.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.