Hydro bekrefter at de er utsatt for et løsepengeangrep

Omfanget av hackerangrepet mot Norsk Hydro er fortsatt ikke kjent. Produksjonen ved flere anlegg er stanset midlertidig.

Skrevet av Mail redaktion Hans Henrik Torgersen, minE24
Publisert 19 mars 2019, 15.06
Hacker-trusselen

Finansdirektør Eivind Kallevig innledet på pressekonferansen ved Hydros hovedkvarter på Vækerø i Oslo.

Han startet med å gi en oversikt over hvordan selskapet har oppdaget angrepet og hva de har gjort for å begrense omfanget.

– Vi er utsatt for et løsepengeangrep, bekrefter Kallevig.

På spørsmål fra mediene sier Kallevig at de nå jobber med dataeksperter for å isolere anleggene, slik at viruset ikke kan spre seg fra et anlegg til et annet.

– Det mest kritiske er å finne en løsning på viruset, sier Kallevig.

Vil ikke svare på om de vil betale løsepenger

– Vurderer dere å betale løsepengene, spør en journalist i salen?

– Den neste strategien er å bruke backup-data for å få systemene opp å gå igjen, sier Kallevig, og unngår dermed å svare på om selskapet har vurdert å betale hackerne.

Ifølge finansdirektøren får Hydro produsert de ordrene de skal for kundene. Hydro jobber langs to akser – det ene er å bli kvitt viruset fra sine systemer. Den andre aksen er å bruke backup-data til å få anlegg på nett igjen.

– Det er veldig vanskelig å si noen presist om hvor lang tid dette vil ta. Vi kan ikke si noe nøyaktig om det nå.

Samarbeider med Kripos og PST

Bente Hoff, digitalsjef ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet, var også til stede under pressekonferansen. Hun bekrefter at man har et samarbeid med både PST og Kripos for å håndtere situasjonen.

– Det er vi som bistår Hydro i dette, og vi samarbeider med alle relevante parter, deriblant Kripos og PST, sier Hoff.

Driften stanset ved flere anlegg

I en børsmelding tirsdag ettermiddag skriver Norsk Hydro om hackerangrepet som har rammet dem. I meldingen bekrefter selskapet at de har lagt om til manuell drift ved en rekke anlegg.

Selskapet melder at de har stengt ned aktiviteten ved anlegg som driver med ekstruderte (bearbeidede) og valsede produkter.

«Hydro arbeider med å nøytralisere angrepet, men kjenner hittil ikke det fulle omfanget av situasjonen. Det er for tidlig å indikere operasjonelle og økonomiske konsekvenser, samt tidsaspekt for å løse situasjonen», heter det i meldingen.

Selskapet skriver videre at de ikke har noen indikasjoner på at aluminiumsproduksjonen utenfor Norge er påvirket.

Påvirker driften

Dataangrepet, som ifølge Hydro skjedde sent mandag kveld, gjorde at selskapets IT-systemer i de fleste forretningsområdene ble påvirket. Selskapet forsøkte derfor så langt som mulig å skifte til manuell drift. 

Hydro kunne opplyse om at angrepet også påvirket dem globalt, og at det var full stans i produksjonen ved enkelte anlegg.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.