Slik forklarer du bestemor hva bitcoin er

Fenomenet bitcoin kan fort bli et populært tema rundt norske middagsbord i julen. Slik mener ekspertene du bør forklare deg om også besteforeldre skal forstå den digitale valutaen.

Skrevet av Mail redaktion Sindre Hopland, minE24
Publisert 24 dec 2017, 10.27
Kryptoboomen

En digital valuta som ingen bank har utstedt og som stiger ustanselig i verdi?

Det er langt ifra bare besteforeldre som har utfordringer med å forstå den digitale valutaen bitcoin.

Det er et stort og komplekst tema, men våre eksperter skal gå gjennom de viktigste tre punktene man må forstå om bitcoin.

  • Hva er bitcoin?
  • Hvordan fungerer den?
  • Hvordan kan vi stole på den? 

Om du forstår disse tre spørsmålene er du godt nok rustet til hvilken som helst julemiddag.

1. Hva er bitcoin?

Stephan Nilsson i Norges Blockchain- og Bitcoinforbund har vært interessert i bitcoin lenger enn de fleste og har selv hatt utfordringen å forklare konseptet til familiemedlemmer.

Han sier at han over tid har jeg forklart bitcoin til familiemedlemmer mange ganger og har funnet en analogi som fungerer.

– Tenk på bitcoin som fysiske kontanter. Akkurat som bitcoin har du kontanter i din personlige lommebok, så du er sikker på hvor de er. Akkurat som vi kan gi hverandre kontanter uten å koble inn noen bank, kan meg og deg bytte bitcoin uten at noen tredjepart er involvert, sier Nilsson. 

Han sier at svigermoren investerte etter at han forklarte det til henne, og at hun i ettertid har vært svært fornøyd med at verdien har tidoblet seg. 

2. Hvordan fungerer den?

Hvis vi bygger videre på Nilssons analogi om selve enheten bitcoin som kontanter, får vi deretter hjelp av bitcoin-ekspert Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics til å forstå hvordan det hele fungerer. Han forklarer bitcoin-systemet på denne måten:

– Bitcoin-systemet er som en global nettbank som er åpen for alle. Når du eier bitcoin har du passord til denne nettbanken. I denne globale nettbanken som er åpen for alle, kan man overføre bitcoin og andre kryptovalutaer, sier han.

– Men hvordan kan man vite at ingen blir lurt i prosessen om myndighetene ikke holder kontroll?

– I denne nettbanken har man også et form for kommentarfelt hvor alle transaksjonene du foretar deg blir lagret, synlig for alle i det som heter blokkjeden, sier Jenssen.

På denne måten sier han at alle kan holde kontroll på aktiviteten som skjer i systemet, samt godkjenne (eller avslå), og dette er noe av årsaken til at politiet tidligere i år sa til E24 at de foretrakk at kriminelle bruker bitcoin fremfor kontanter, da førstnevnte er mye lettere å spore.

3. Hvordan kan vi stole på den?

Frem til nå har vi lagt til grunn at bitcoin har samme egenskap som fysiske kontanter, og brukes i et system som kan sammenlignes med en åpen global nettbank hvor alle transaksjoner lagres og godkjennes av de millionene av menneskene som bruker nettverket.

Men siden bitcoin er en digital valuta må man forsikre seg om at man ikke bare kan kopiere den opp, slik man kan med mange andre digitale objekter som bilder, dokumenter og programvare.

Fredrik Haga er samfunnsøkonom fra NHH og jobber med blokkjedeteknologi for Schibsted. Han mener det hjelper om man ser på bitcoin og internett som informasjon som flyter.

– Jeg kan sende deg en mail med en beskjed hvor som helst i verden og det fungerer fint. Men du godtar ikke denne meldingen som betaling selv om jeg sier at det er den eneste meldingen jeg har sendt, sier han og fortsetter:

– Det er fordi jeg kan gjøre akkurat det samme med en million andre beskjeder. Det bitcoin muliggjør er at jeg kan sende deg en bitcoin og du kan med sikkerhet vite at jeg ikke har den lenger, sier Haga.

Han forklarer at kommentarfeltet (eller blokkjeden) som Jenssen beskriver overfor i nettbanken er nøkkelen, ettersom alle i systemet blir gitt beskjed hver gang noen utfører en transaksjon, så om noen prøver å bruke en bitcoin to ganger, så får alle beskjed.

Om alle rundt middagsbordet forstår disse analogiene har man kommet langt på vei i å forklare hvordan bitcoin fungerer. Resten kan spares til påske. 

Les også:
Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.