Slutter i Alibaba – 20 år etter han skapte gigantselskapet

Tirsdag er det slutt for Jack Ma som styreleder i den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba. Selskapet han skapte i 1999 må nå klare seg på egen hånd.

Skrevet av Mail redaktion Martin Hagh Høgseth, minE24
Publisert 10 sept. 2019, 06.06
Nettgigantene

Det var i en leilighet i den sørlige kinesiske byen Hangzhou at Jack Ma skapte selskapet som i dag er verdt over 460 milliarder dollar, tilsvarende 4.100 milliarder kroner.

På dagen 20 år senere – samme dag som Ma blir 55 år – gir han fra seg posisjonen som styreleder i selskapet til administrerende direktør Daniel Zhang. Det er Zhang som nå skal lede selskapet videre.

Selskapet har gjort det kjent at det ikke vil være noen offentlige arrangementer i forbindelse med avgangen, men det avholdes tirsdag en intern fest for å feire selskapets 20 års jubileum, ifølge Nikkei Asian Review.

Alibaba er i dag Asias største selskap, og har gjort Ma til verdens 20. rikeste person, og den rikeste i Kina. Den avgående toppsjefen har en formue på 41,8 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

Utfordringene står i kø

Det vil trolig ikke bli en helt enkel jobb å ta over etter Ma. En av de største utfordringene Zhang står overfor når han tar over etter den karismatiske lederen er en kinesisk netthandelsektor som er i stor endring.

Dermed er den største utfordringen å finne ut hvordan selskapet skal tjene penger i fremtiden, sier analytikere til Sydney Morning Herald.

Ting tyder på at selskapet vil gjøre en endring i forretningsmodellen gjennom oppkjøp. Forrige uke kjøpte selskapet luksusvareselskapet Kaola og en musikkstrømmetjeneste for en totalsum av 2,7 milliarder dollar.

– Dersom Alibaba vil finne en ny innovasjon eller trend vil dette bli vanskeligere enn før. For Daniel Zhang, vil dette bli en stor utfordring, sier analytiker Liu Yiming til den australske avisen.

Skal tilbake til skolen

Når Ma nå velger å forlate selskapet er det for å gå tilbake til en tidligere karriere. Før han startet opp Alibaba var han lærer, noe han akter å bli igjen.

Han brukte også den tidligere karrieren til å forklare hvorfor han skulle trekke seg, da det ble kjent for et år siden.

– Lærere vil alltid at studenten skal forbigå dem, så det ansvarlige ... for meg og selskapet er å la yngre, mer talentfulle folk overta lederrollene, sa Ma i september i fjor, ifølge CNN.

For å dra symbolikken i avgangen til et nytt nivå er det tilfeldigvis også Teachers Day i Kina tirsdag.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.