Storbank tror Norwegian må hente penger til høsten

Svakere utsikter for den globale økonomien, kombinert med flyskam og fjorårets hetebølge, kan bety at flyselskapene vil slite denne sommeren, tror storbanken.

Skrevet av Mail redaktion Camilla Knudsen, minE24
Publisert 19 juni 2019, 14.46
Turbulensen i Norwegian

Storbanken HSBC ser svært pessimistisk på europeiske flyselskaper før den avgjørende sommersesongen, og nedgraderer fire flykjemper. 

Aksjen til greske Aegean er nå det eneste av de ti selskapene på listen som har kjøpsanbefaling, ifølge en fersk analyse fra storbanken.

Med den svakeste kapasitetsveksten siden finanskrisen, understreker banken at det store problemet nå er den raskt dalende etterspørselen.

– Vi tror dette hovedsakelig er drevet av forbrukertillit, men også støttet av miljøhensyn og fjorårets hetesommer, heter det i analysen.

HSBC venter dermed at mange av flyselskapene vil følge i Lufthansas fotspor og komme ved resultatvarsel fremover.

Pengebehov i Norwegian

HSBC nedgraderer Air France-KLM, Finnair, EasyJet og IAG, men beholder sin salgsanbefaling på Norwegian med et kursmål på 15 kroner. Onsdag ettermiddag ligger kursen på 33,80 kroner.

I desember forfaller Norwegians massive obligasjonslån på nær 2,5 milliarder kroner. Norwegian må enten betale eller refinansiere det, og det tror HSBC kan bli vanskelig.

Det siste året har flyselskapet flere ganger hintet om en kommende storavtale om et samarbeid om felles flyeierskap, noe som kan bety en opptur for flyselskapet. HSBC begynner imidlertid å miste troen på en slik avtale.

– Vi ser betydelige vansker med å nå en slik avtale. Uten en slik transaksjon, venter vi at Norwegian må hente mer kapital til høsten, skriver HSBC.

Oppsiderisiko med mulighet for oppkjøp

HSBC ser imidlertid mulighet for en sterkere utvikling i Norwegian-aksjen.

– Oppsiderisiko kan oppstå fra et potensielt bud på eiendeler eller hele selskapet fra en industriaktør, skriver meglerhuset.

– Enhver suksess med salg av fly kan styrke balansen og bedre investorenes syn på aksjen.

Tror langdistansefly vil svekkes av handelskrig

HSBC tror også den svake trenden som allerede preger kortere distanser vil spre seg til langdistanse. Dette vil bli tydeligere over tid, idet bestillinger for langdistanse normalt gjøres mye lenger i forkant av reisen.

– Vi venter også at svekkelsen i den globale handelssituasjonen etter hvert vil påvirke langdistansetrafikken.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.