Telenor-selskap blar opp for nok en mobillisens i Thailand

Telenors thailandske virksomhet har bladd opp nesten 18 milliarder kroner for mobillisenser det siste halvannet året. Det skal sikre selskapet fotfeste i konkurransen og mulighetene for å rulle ut 5G.

Skrevet av Mail redaktion Marius Lorentzen, minE24
Publisert 17 febr. 2020, 15.39
Telenors kvartalsrapport

Telenors thailandske mobilselskap, dtac, har deltatt i nok en frekvensauksjon i landet. Denne gang for 5G.

Dette er den fjerde auksjonen dtac har sikret seg lisenser i siden august 2018. I forkant av dette kjørte Telenor og dtac en strategi der de lenge satt på gjerdet i et forsøk på å presse prisene nedover, i det tradisjonelt dyre thailandske frekvensmarkedet.

Alle mobilselskap er avhengig å ha lisenser for å kunne sende mobilsignaler gjennom gitte radiofrekvenser fra basestasjoner og til mobilene.

Thailandske myndigheter har denne måneden avholdt en stor auksjon av en rekke forskjellige frekvenser for bruk til neste generasjons mobilnett 5G, men dtac la kun inn bud på én spesiell frekvens: 26 gigahertz.

Dette er en svært høy frekvens som gir veldig stor kapasitet per basestasjon, men begrenset rekkevidde. Altså en frekvens som egner seg godt i områder med stor mobiltrafikk, men som egner seg dårlig i mer spredtbygde strøk. Der egner lave frekvenser, med bedre rekkevidde seg langt bedre.

Da auksjonen ble ferdig søndag endte dtac med å bla opp 910,4 millioner baht, tilsvarende 270,4 millioner kroner, ifølge en børsmelding fra selskapet.

For det fikk dtac to blokker på totalt 200 megahertz i 26 gigahertz-båndet. dtac sitter fra før på en rekke lisenser i lavere frekvensbånd med bedre dekning.

– Gjennom anskaffelsen av 26 gigahertz-frekvensene har vi nå tilgang til både lave, mellomhøye og høye frekvenser for å kunne gi kundene våre den beste dataopplevelsen i fremtiden, sier dtac-sjef Sharad Mehrotra, ifølge Bangkok Post.

Avisen skriver at myndighetene fikk inn totalt 100 milliarder baht, tilsvarende 30 milliarder kroner i hele auksjonen. dtacs konkurrent AIS sikret seg nesten halvparten av de tilgjengelige lisensene.

PS! Telenor er største aksjonær i det børsnoterte thailandske teleselskapet og eier 42,6 prosent.

pressemelding
Børsmelding fra dtac
dtac.listedcompany.com

Store nettinvesteringer

Telenor har i flere år slitt i motbakke i Thailand, med tøff konkurranse og dyre frekvenser.

Under Alexandra Reichs ledelse har dtac tatt store grep for å snu utviklingen og nå venter selskapet inntektsvekst fra 2020.

Etter at dtac og Telenor hoppet ned fra gjerdet i 2018 har dtac kastet seg på flere lisensauksjoner. Selskapet har forpliktet seg til lisenser for totalt 17,9 milliarder på halvannet år:

  • I august 2018 sikret dtac seg en blokk (på fem megahertz) i 1.800-båndet til om lag 3,2 milliarder kroner med gyldighet i 15 år
  • I oktober 2018 bladde dtac opp 9,6 milliarder kroner for to blokker i 900-båndet
  • I juni i fjor ble det klart at dtac sikret seg en blokk i det attraktive 700-båndet for om lag 4,8 milliarder kroner
  • Nå har selskapet altså sikret seg lisenser i 26 gigahertz-båndet for 270 millioner kroner
  • Telenor har fra før lisenser i 2.100-båndet og leier tilgang i 2.300-båndet

I regnskapet for 2019 peker selskapet på at de i løpet av året fortsatte opprustningen av nettverket sitt i 2.300-megahertz-frekvensen. I løpet av fjoråret satte dtac opp utrolige 4.700 nye slike basestasjoner, slik at de totalt har rundt 17.400.

Til sammenligning har Telenor Norge rundt 7.500 i hele sitt norske mobilnett.

dtac arbeider også med opprustningen av mobilnettet sitt på andre frekvenser. Selskapet skal i 2020 ferdigstille oppgraderingen av 850-nettet over i de nye 900-frekvensene.

I fjerde kvartal i år kan de også begynne å bruke de nye 700-frekvensene selskapet har skaffet seg.

PS! Lisensene betales som regel ikke med en gang, men fordeles over en periode. Betalingene for 700-båndet deles opp i ulike beløp frem til 2027.

PS! Alexandra Reich varslet nylig at hun skulle gå av som dtac-sjef.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.