Denne uken: Norwegian-tall og resultatrush på Wall Street

Denne uken renner det inn med kvartalsrapporter. På makrosiden får vi svar på hvor hardt nedstengningen i det amerikanske statsapparatet har rammet økonomien i første kvartal.

Skrevet av Mail redaktion Hans Jordheim, minE24
Publisert 23 april 2019, 07.29 Oppdatert 23 april 2019, 07.39
Børs og finans

En rekke norske selskaper leverer resultater for første kvartal denne uken. Blant disse kommer XXL på onsdag, Norwegian og PGS på torsdag og Aker BP og Yara på fredag. 

Norwegian er antagelig den av dem som har tilbakelagt det mest innholdsrike kvartalet, med Max 8-problematikken, blant annet. 

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror imidlertid ikke dette vil slå ut i regnskapet. 

– De har håndtert den situasjonen greit, så jeg tror ikke de vil få noen veldig negativ effekt i første kvartal til tross for at en eventuell kompensasjon fra Boeing ligger frem i tid, sier han til E24.

Elnæs forventer at det blir forholdsvis lystig lesning for Norwegian-investorer denne uken. 

– Jeg tror de vil levere bedre tall i år enn de gjorde i samme periode i fjor, med et betydelig lavere underskudd. De er blant annet mye bedre sikret på drivstoffsiden. I tillegg vil vi se en kostnadsreduksjon på 400–500 millioner slå inn.

Giganter med rapporter

Til tross for et betydelig antall kvartalsrapporter fra selskaper notert på Oslo Børs, blir resultatrushet i USA hakket mer intenst. 

Rundt 150 selskaper på S&P 500-indeksen leverer kvartalsrapporter for årets tre første måneder, blant dem Coca-Cola, Twitter, Tesla, eBay, Boeing, Microsoft, Facebook, Starbucks, Amazon og Ford. 

Denne heftige uken vil langt på vei avgjøre om investorer har grunn til å bekymre seg for en kommende inntjeningsresesjon, skriver Reuters. 

– Hvis resultatene fortsetter å være labre, kommer markedet til å vise tegn til utmattelse og investorer vil trekke seg unna. Det kommer til å bli en viktig uke med tanke på veien videre, sier Ken Polcari i Butcher Joseph Asset Management til nyhetsbyrået. 

Kan bli første nedgang på tre år

Ifølge Reuters er det estimert at S&P 500-selskapene vil ha en samlet nedgang på -1,8 prosent i første kvartal. 

Det er en kraftig forbedring fra tidligere estimater, som har ligget så lavt som -4,2 prosent. Men et samlet kvartalsmessig fall i inntjeningen vil likevel bli det første på tre år.

Ifølge sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank kan denne resultatsesongen bli den viktigste på lenge, nettopp på grunn av usikkerheten om hvor lenge oppgangen på Wall Street vil vare. 

 – Den kan forsterke oppturen i aksjemarkedet dersom selskapene overrasker positivt og ikke minst om de ser på fremtidsutsiktene som lyse relativt sett. Men på en annen side kan det også være denne som tar luften ut av ballongen i markedet, sa Lie til E24 før påske.

Resultatene til selskapene på Stoxx 600, den europeiske aksjeindeksen, får på sin side spådd en nedgang på 3,4 prosent fra samme kvartal året før. 

Nedstengningens konsekvenser 

Av makroøkonomiske tall vil særlig BNP-vekst i USA være av betydning. De kommer på onsdag.

Det er forventet en vekst i første kvartal på 1,6 prosent, ifølge Nordea Markets. Landets lengste nedstengning i statsapparatet noensinne preget årets første måned og har trolig sakket den økonomiske veksten noe.

I denne perioden har forbruket vært mindre enn vanlig, men trolig ender det ikke så lavt som man fryktet ved begynnelsen av kvartalet, skriver Financial Times.

Nordea Markets trekker også fram i en rapport at den økonomiske veksten sannsynligvis tar seg opp igjen i andre kvartal.

Fra USA kommer også «durable goods»-tall for mars, altså tall på bestillinger av varer med lang levetid.

Indikatoren kan bli trukket opp når Boeing igjen ser høyere bestillingstall. Flyprodusenten hadde 44 bestillinger i mars, mot bare fem måneden før, skriver Scotia Bank i en rapport. Boeings 737 Max 8-modell har vært involvert i to flyulykker. 

Renter på stedet hvil

Fra Riksbanken i Sverige, den japanske og den tyrkiske sentralbanken kommer rentebeskjeder denne uken. Alle tre er ventet å holde renten på dagens nivå.

Sveriges riksbank holder mest sannsynlig renten stabilt på -0,25 prosent.

To av fem økonomer Dagens Industri har snakket med mener likevel renten må opp. Investeringssjef Anna Öster i Länsförsäkringar sier renten må opp fordi optimismen blant husholdningene har økt, samtidig som boligmarkedet har stabilisert seg.

Det kan likevel være interessant å følge med på om sentralbanken gir noen hint til når neste renteheving kan bli, skriver Scotia Bank. På forrige rentemøte i februar var beskjeden at det kommer en renteheving i andre halvdel av 2019.

Det er ventet at også Japan og Tyrkia holder renten uendret – på henholdsvis -0,1 prosent og 24 prosent.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.