Ellevill romjulsrally ga historisk Wall Street-rekord

Etter tidenes verste julaften slo Wall Street tilbake med nok en rekord andre juledag. Dow Jones-indeksen steg mer enn den noen gang har gjort på én enkelt dag.

Skrevet av Mail redaktion André Haugen, minE24
Publisert 26 dec 2018, 22.01
Dagen på Wall Street

De toneangivende indeksene startet dagen med en solid oppgang andre juledag, før de igjen falt bratt. I løpet av dagen var utviklingen mer stabil, og ved stengetid pekte alle piler rett opp:

  • S&P 500 opp 4,98 prosent
  • Dow Jones opp 4,99 prosent
  • Nasdaq Composite opp 5,84 prosent

Den kraftige oppgangen var etterlengtet. På julaften, før Wall Street tok ferie, falt den brede S&P 500-indeksen mer enn den noen gang har gjort på julekvelden.

En allerede tung desember ble da enda tyngre etter en delvis nedstengning av det offentlige apparatet i USA, rykter om at Donald Trump vurderte å sparke sentralbanksjefen og finansminister Steven Mnuchins mislykkede forsøk på å roe ned investorer ved å kunngjøre at landets største banker har god likviditet, til tross for at dette ikke har vært en bekymring.

Oljeprishopp

I likhet med aksjemarkedene falt oljeprisen også tungt julaften. Nordsjøolje endte den dagen ned rundt 5,5 prosent.

Men også oljeprisen fikk et solid løft når handelen åpnet igjen andre juledag. Ved stengetid var nordsjøolje opp 8,90 prosent til 55,30 dollar fatet, og fikk med det den sterkeste oppgangen på én dag på over to år.

Det bidro til en sterk oppgang for energisektoren på S&P 500.

Brent-oljen har blitt rammet av et generelt svakt marked, med delvis offentlig nedstengning i USA, høyere renter, handelskrig og bekymringer for verdens økonomiske vekst.

Samtidig får den støtte av at Opec og samarbeidspartnere tidligere denne måneden ble enige om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag fra januar.

Detaljhandel til topps

Detaljhandelaksjer var rally-modus onsdag, og forbruksvaresektoren steg mest av alle.

Før børsåpning publiserte Mastercard en rapport som viste at julesalget i USA økte med 5,1 prosent i 2018 til over 850 millioner dollar, noe som er den sterkeste julehandelen på seks år.

Blant forbruksvareaksjene var det Amazon som viste vei. Netthandelsgiganten meldte at de har hatt det sterkeste julesalget noensinne, og ble belønnet med en oppgang på 9 prosent onsdag.

Også de andre store teknologiaksjene gjorde det godt. Facebook (+8 prosent), Apple (+6,80 prosent), Netflix (+8,132 prosent) og Alphabet (+6,27 prosent) steg markant.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.