Euronext forlenger budfristen for Oslo Børs til 1. april

Skrevet av Mail redaktion Hans Henrik Torgersen, minE24
Publisert 11 mars 2019, 17.27
Oslo Børs på utenlandske hender

I en pressemelding mandag ettermiddag annonserer Euronext at de utvider budfristen for Oslo Børs til 1. april.

Den opprinnelige fristen for aksjonærer i Oslo Børs til å akseptere budet fra Euronext var mandag.

Euronext og Nasdaq har vært i budkrig om Oslo Børs de siste månedene, og mandag gikk fristen ut for godkjenne Euronexts bud på 158 kroner per aksje. Dette er nå forlenget.

Oslo Børs anbefaler Nasdaqs bud

Styret ved Oslo Børs har på sin side anbefalt budet fra Nasdaq, selv om det er snakk om samme sum.

– Dette er begrunnet med de strategiske interessene til aktørene i kapitalmarkedet både i Norge og andre steder i Norden, uttalte styret etter Nasdaqs siste bud.

Oppkjøpet må behandles av Finanstilsynet og finansdepartementet før en eventuell overtagelse. Begge selskapene hadde lagt inn søknader her.

Ulike planer

Nasdaq har nylig uttalt at budkrigen rundt Oslo Børs ikke kan foregå i det uendelige.

– Det aller viktigste, uansett hvordan det går, er at Oslo Børs VPS er en veldig viktig del av kapitalmarkedet. Vi må få en stabil, langsiktig og bra eier på plass. Vi kan ikke ha en kamp i markedet lenge. Vi må finne en løsning, uttalte toppsjefen i Nasdaq Nordics, Lauri Rosendahl, til NTB i helgen.

Nasdaq eier i dag eier av børsene i de andre nordiske landene, Island og de tre baltiske landene.

– Det er en naturlig både strategisk og regional kombinasjon at Norge skal være med i samme helhet som de øvrige nordiske landene, sa Lauri Rosendahl til NTB.

Euronext vil gjøre Oslo Børs til nordisk hjørnestein

Euronext har uttalt at de vil gjøre Oslo Børs til hjørnesteinen i sin nordiske satsing og hovedkvarteret for alle sine aktiviteter i regionen.

– Euronext vil gjøre Oslo Børs VPS til en ledende aktør i Norden, i motsetning til et datterselskap av et stort amerikansk selskap med regionalt hovedkvarter i Stockholm, har Euronext uttalt.

Euronext har tidligere uttalt at de vil endre navnet på børsen til Euronext Oslo, mens Nasdaq har signalisert at de ikke vil endre navnet på Oslo Børs.

Historikken i krigen om Oslo Børs

Julaften 2018 varslet Euronext et bud på aksjene i Oslo Børs VPS. Det ble offisielt fremsatt 14. januar. Budet på 145 kroner aksjen verdsetter Børsen til 625 millioner euro, eller 6,24 milliarder kroner.

Initiativet til salget kommer fra en aksjonærgruppe som blant annet inkluderte forvalteren Incentive, som sitter på 6,51 prosent av aksjene gjennom fond forvaltet i Irland.

Børsens største eiere DNB og KLP har ikke vært del av initiativet bak budet fra Euronext. DNB eier 19,82 prosent og KLP eier 10 prosent av Børsen

Euronext meldte 28. desember at selskapet kontrollerer 50,6 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS Holding. Selskapet eier direkte 5,1 prosent og har fått aksept for kjøp av 45,5 prosent av aksjene. 

I kjølvannet av Euronext-budet har det kommet rapporter om at både Nasdaq og London-børsen skal være interessert, ifølge ulike anonyme kilder. 

Den 30. januar annonserte Nasdaq at de legger inn et bud på 152 kroner per aksje. Det verdsetter Børsen til 770 millioner dollar, tilsvarende 6,54 milliarder kroner.

Euronext svarte 11. februar med å heve sitt bud til 158 kroner per aksje. Det verdsetter Oslo Børs VPS til 6,79 milliarder kroner.

Mandag 4. mars jekket Nasdaq opp budet til 158 kroner per aksje, og dermed matchet budet fra Euronext.

pressemelding
Les hele meldingen fra Euronext
www.euronext.com
Les også:
Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.