Evry ber SCB delta i ekstern revisjon etter tallfeil

Den svenske statistikkmyndigheten har klandret Evrys data for feil i arbeidsledighetstallene. Evry mener det fortsatt er uklart hvilke avvik det har vært, og vil at SCB skal delta i granskingen.

Skrevet av Mail redaktion André Haugen, minE24
Publisert 19 nov. 2019, 11.06
Tallskandalen i Sverige

Som underleverandør for den svenske statistikkmyndigheten SCB har norske Evry gjennomført intervjuer og samlet inn deler av dataene som har utgjort grunnlaget for arbeidskraftsundersøkelsen (Aku).

Torsdag publiserte SCB korrigerte ledighetstall for perioden juli 2018 til september 2019, etter at de oppdaget feil i datagrunnlaget, som de mener har kommer fra Evry.

Etter at feilen ble kjent at det norske selskapet satt i gang en intern og ekstern revisjon for å finne ut om det er grunnlag for kritikken, og på torsdag ba de SCB delta i den eksterne revisjonen.

Påstander om fabrikkerte intervjuer

– Ettersom det fremdeles er uklart hvilke potensielle avvik og feil som kan foreligge, samt i hvilken grad dette potensielt kan ha påvirket det endelige resultatet i statistikken, har vi bedt SCB om å delta i EYs revisjon, skriver Karin Schreil, leder for Evry Sverige i meldingen.

I svenske Aftonbladet har anonyme Evry-ansatte fortalt at høyt arbeidspress og liten jobbsikkerhet kan ha ført til at intervjuer gjennomført ved callsenteret i Solna har blitt fabrikkert. Den eksterne revisjonen er derfor utvidet til å også omfatte arbeidsforholdene, ifølge selskapet.

– Det betyr mye for Evry, både i forhold til oppdraget for SCB, men også vår rolle som arbeidsgiver, å få avklart hva som er fakta for å kunne iverksette eventuelle tiltak, skriver Schreil.

Etter feilen har SCB og Evry avsluttet samarbeidet, og den svenske statistikkmyndighetene vil fremover gjennomføre telefonintervjuene selv.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.