Investor-duo vedder mot Oslo Børs’ mest pressede offshorederier

Tom Hagen og Fredrik Sneve satser på mer børsfall for de kriserammede selskapene Solstad Offshore og Dof.

Skrevet av Mail redaktion Anders Nybakken Kvale, minE24
Publisert 30 sept. 2019, 19.26
Investorenes aksjekjøp

Den gjeldstyngede offshorebransjen sliter fortsatt tungt i kjølvannet av oljekrisen, og flere Oslo Børs-noterte offshorerederier er nå i omfattende forhandlinger med kreditorene sine om videre overlevelse.

Det har investorene Tom Hagen og Fredrik Sneve bestemt seg for å utnytte, ved å innta såkalte shortposisjoner, et veddemål på kursfall, i de to offshorerederiene på Oslo Børs som er hardest presset: Solstad Offshore og Dof.

Shorting innebærer at man selger aksjer man ikke eier i håp om at kursen vil falle og at man dermed kan kjøpe aksjene tilbake billigere før de leveres til eieren.

Det kan også brukes som en sikringsposisjon for å redusere risiko i selskaper man allerede er aksjonær i.

Hardt straffet på børs

E24 har tidligere skrevet at de to gjennom investeringsselskapet F2 Funds i sommer inngikk en shortposisjon i Solstad Offshore – som senere har blitt økt til nåværende 4,4 millioner aksjer, eller 1,50 prosent av selskapet.

I september har F2 Funds også begynt å shorte Dof, og etter en økning de siste ukene er selskapet eksponert mot 2,5 millioner Dof-aksjer, eller 0,83 prosent av selskapet, ifølge Finanstilsynets shortregister.

Solstad Offshore-aksjen er det siste året ned 86 prosent til kurs 0,7 kroner, mens Dof-aksjen har falt 77 prosent til kurs 1,6 kroner i samme periode.

Forhandler med kreditorene

De Oslo Børs - noterte offshorerederiene hadde ved utgangen av årets første kvartal en samlet gjeldsbyrde på 62 milliarder kroner.

Solstad Offshore, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke og John Fredriksen, står for nesten halvparten av gjeldsberget, som fortsatt er nesten like stort som før oljekrisen utløste en bølge av restruktureringer for tre år siden, på grunn av barbert aktivitet og etterspørsel for skipene.

I fjor tok selskapet massive nedskrivninger av skipsverdiene, og for øyeblikket er det i samtaler med de finansielle kreditorene som er ventet å ende i en «omfattende restrukturering» som vil betydelig vanne ut dagens eiere.

Dof, som kontrolleres av styreleder Helge Møgster og Frederik W. Mohn, arbeider også med en langsiktig refinansiering av sin netto rentebærende gjeld på rundt 20 milliarder kroner. Nylig ble det også kjent at Mohn trekker seg fra Dof-styret uten å opplyse om årsaken.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.