Kjos vil lansere kryptobørs i 2018

Bjørn Kjos' kryptoselskap vil lansere en markedsplass for kryptovaluta før året er omme. Selskapet jobber også med løsninger for å betale flybilletten med kryptovaluta.

Skrevet av Mail redaktion Sindre Hopland, minE24
Publisert 07 juni 2018, 19.09
Kryptoboomen

– Vi ser det er behov for en seriøs markedsplass hvor man blant annet kan kjøpe og selge kryptovaluta, sier daglig leder i Norwegian Block Exchange (NBX) Stig Alexander Kjos-Mathisen.

I januar ble selskapet registrert etter lange samtaler i juleferien mellom Bjørn Kjos, sønnen Lars Ola og svigersønn Stig Alexander som alle hadde interessert seg for kryptovaluta-universet en god stund.

Kjos-Mathisen mener vi snart bikker snart tidspunktet der selskaper begynner å handle kryptovaluta, men at det mangler et sted hvor valutaen kan kjøpes.

– Ved å etablere en markedsplass selv, hvor vi kan sette standarden blant annet på kundeidentifikasjon og kunde due-diligence, vil dette kunne redusere risikoen for at aktørene på markedsplassen indirekte blir innblandet i hvitvasking eller terrorfinansiering.

På denne måten blir ikke kryptohandel veldig forskjellig fra andre finansmarkeder selskaper er aktive i, forklarer han.

Markedsplassen blir sammenlignbar med Gdax og Kraken og andre store kryptobørser som er blant de mest brukt i dag.

Kjos-Mathiesen vil ikke gå ut med hvilke kryptovalutaer som blir listet på børsen deres, men antyder at de kjente store valutaene som bitcoin og ethereum blir å finne. Det viktigste er at valutaene som blir listet har muligheter for å ettergå transaksjonshistorikken, forklarer han.

Kjøpe flybilletter med bitcoin

Det jobbes i disse dager på spreng med kryptobørsen, som etter planen skal være klar i løpet av året.

– Noe av det viktigste for oss er å bygge et økosystem rundt de løsningene vi utvikler. Spesielt er økosystemet innad i Norwegian-konsernet viktig, men også økosystemer innad i flybransjen, sier Kjos-Mathisen.

For i tillegg til å jobbe med en kryptobørs, har NBX også andre prosjekter på trappene.

– Vi ser på ting som er enkle å skalere. Blant annet å ha kryptovaluta som betaling i flyselskapet, og koble flylast til blokkjeder, sier Kjos-Mathisen.

Selskapet har lokaler vegg i vegg med flyselskapet på Fornebu, og de seks ansatte jobber tett med Norwegians IT-avdeling. NBX rekrutterer for øvrig nye ansatte, og skal vokse mye fremover. 

Kjos-Mathisen ledet tidligere avdelingen for bemanning i Norwegian, og har lang fartstid fra forsvaret, nærmere bestemt Forsvarets Spesialkommando.

Han sier NBX foreløpig har Kjos sitt familieselskap Observatoriet Invest som eneeier, men at Norwegian-styret har sagt ja til å gå på inn på eiersiden. Familieselskapet vil uansett ha en stor eierandel fra starten av.

Å drive med krypto i Norge er langt ifra en smertefri affære for alle. Norges mest kjente bitcoin-veksler Sturle Sunde kjemper i disse dager om å få lov til å bruke bankkontoen sin i Nordea til å veksle bitcoin.

– Hva tenker egentlig Finanstilsynet om det dere driver med?

–Det er ikke lenge siden vi hadde et møte med Finanstilsynet. Mitt inntrykk er at de er positive til teknologien, og ikke ønsker å hemme adapsjonen, men de har en forsiktig tilnærming.

Norsk kryptosandkasse

– Alle de transaksjonene som skjer rundt et fly fra det lander til det letter, her tror vi det er et stort potensial for å spare kostnader ved bruk av blokkjedeløsninger., sier NBX-lederen

Norwegian Block Exchange har allerede snakket med flere flyselskaper og selskaper som håndterer bagasje og annen last.

Målet er å opprette en sandkasse for kryptoløsninger for flybransjen, og det helst på en norsk flyplass hvor Norwegian er største aktør.

Kjos-Mathisen sier det er viktig å lage et system hvor det er en oppside for alle aktørene som er med.

Praktisk er det også at finanskomiteen på Stortinget tirsdag fikk gjennom at man skal la finansteknologiselskaper teste ut nye produkter og tjenester i et kontrollert miljø, en såkalt regulatorisk sandkasse uten behov for konsesjon.

– Det har jo ikke vært så lett å drive med denne typen business i Norge, og hadde flere av disse prosjektene ikke blitt stoppet av regulatoriske forhold så tror jeg vi hadde vært veldig langt fremme i Norge. Vi har nok tapt noen av de skarpeste hodene til utlandet.

Kjos-Mathiesen sier han selv ikke eier mer kryptovaluta enn han har råd til å tape.

Markedet for kryptovaluta har krympet i 2018 etter en kraftig korreksjon der den samlede markedsverdien gikk fra 750 milliarder dollar i januar til rundt 350 milliarder dollar i begynnelsen av juni. 

– I dag er det en stor andel privatpersoner som kjøper kryptovaluta, men fremover når også selskapet begynner å handle kommer de virkelige volumene. Det er kun et spørsmål om tid slik vi ser det, sier Kjos-Mathisen.

Dette er blokkjede:

  • En blokkjede er en distribuert database hvor hver node automatisk verifiserer endringer og tilføyelser som gjøres på noen av de andre nodene.
  • Blokkjede kan brukes som en digital distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. Denne regnskapsboken er åpen for alle og lagres i hele systemet (desentralisert).
  • Teknologien ble laget for å støtte opp om bitcoin, men har senere blitt tatt i bruk for en rekke andre kryptovalutaer og andre prosjekter.
  • Årsaken til at teknologien har oppnådd stor popularitet er blant annet at transaksjoner kan utføres uten noen tredjepart, som for eksempel en bank. På denne måten kan pengeoverføringer eller avtaler inngås uten at partene stoler på hverandre.
  • Teknologien anses som spesielt sikker på grunn av at blokken hvor informasjonen om transaksjoner (regnskapsboken) lagres får et tidsstempel og har en kode som knytter blokken sammen med alle andre blokker i systemet, og kan ikke endres uten at alle andre blokker også endres.
Les bakgrunn:
Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.