Merker ikke salgsbrems for Huawei-telefoner

Power forteller at det har vært noen ekstra spørsmål fra kunder, men at salget av Huawei-telefoner er stabilt og godt.

Skrevet av Mail redaktion Sigrid Moe, minE24
Publisert 15 juni 2019, 12.14
Mistilliten mot Huawei

– På generell basis håper vi situasjonen løser seg, markedet har godt av flere sterke aktører i det norske mobilmarkedet, sier markedssjef Elizabeth Gill i Power til E24.

I midten av mai ble den kinesiske telekom-giganten Huawei satt på svartelisten i USA, og Google meldte noen dager senere at de dermed måtte begrense samarbeidet med selskapet.

Huaweis smarttelefoner har i dag Googles Android-systemer. En stor del av dette er åpen kode, som betyr at det amerikanske selskapet ikke kan blokkere Huaweis telefoner.

Kort nedgang

Det er likevel enkelte Google-tjenester som kan forsvinne på nye telefoner.

– Vi opplevde en nedgang i salget av Huawei-telefoner en kort tid etter nyheten. Vi ser nå at det har tatt seg godt opp igjen, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge.

Gill i Power sier at salget av de kinesiske smarttelefonene er godt og stabilt hos dem.

– Noen spørsmål får vi, men kundene virker ikke å være spesielt bekymret. Vår oppfattelse er at de fleste ser at dette er en del av en handelskonflikt mellom USA og Kina, der kundenes sikkerhet blir ivaretatt på modeller som allerede er produsert, sier Gill.

Senere har det også blitt kjent at Huawei-telefoner ikke får forhåndsinstallerte Facebook-apper, som Instagram, WhatsApp og Messenger.

Dialog

Bergly i Elkjøp tror at det gode salget nå skyldes god informasjon i butikkene, på nett og på Huaweis nettsider.

– Her kommer det tydelig frem at eksisterende modeller ikke er berørt, noe som er med på å ta vekk eventuelle bekymringer, sier Bergly.

Hverken Power eller Elkjøp har endret hvordan de forholder seg til produktene.

– Vi holder fortsatt den gode dialogen, og tar vare på kunder dersom det dukker opp spørsmål, sier Bergly.

JP Morgan-analytikere har kuttet forventningene til Huaweis smarttelefoneksport med 30 prosent, som følge av Google-kuttet, ifølge Wall Street Journal.

Størst?

Den kinesiske telekomgiganten har de siste årene tatt stadig nye andeler i smarttelefonmarkedet, og i 2018 var de den tredje største, ifølge analysebyrået Gartner.

Tidligere i juni sa selskapets markedssjef at de ville vært verdens største smarttelefonprodusent i løpet av året, om det ikke hadde vært for «uventede omstendigheter».

– Selskapet må nå vente litt lenger for å oppnå det, sa markedssjef Shao Yang til nyhetsbyrået AP.

Det kinesiske selskapet er verdens største leverandør av deler og utstyr til nettverk som 5G-nettet, er og verdens nest største smarttelefonprodusent.

Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.