Norwegian selger argentinsk datterselskap

Argentina-eventyret til Norwegian kostet mer enn det smakte. Halvannet år etter flyselskapet inntok landet, er det nå på vei ut.

Skrevet av Mail redaktion Martin Hagh Høgseth, minE24
Publisert 04 dec 2019, 16.34
Turbulensen i Norwegian

Norwegian har inngått en avtale om å selge 100 prosent av det argentinske datterselskapet sitt til Jetsmart Airlines. Det melder selskapet i en børsmelding.

Fungerende konsernsjef og finansdirektør Geir Karlsen trekker frem at selskapet nå er i en periode hvor det går fra vekst til lønnsomhet, og derfor tar alle nødvendige grep for å sikre at flyselskapet er godt posisjonert fremover.

– I løpet av de siste månedene har vi gjort viktige endringer i rutenettet vårt for å sikre langsiktig lønnsomhet. Det har vist seg vanskelig å oppnå tilfredsstillende lønnsomhet for datterselskapet i Argentina, gitt den generelle situasjonen i landet. De fleste kostnadene er i dollar, men vi får inntekter i pesos, sier Karlsen i en melding.

– Den kraftige svekkelsen av pesoen mot dollar har skapt et betydelig gap mellom kostnader og inntekter, fortsetter Karlsen.

Analytiker: – Lå i kortene

Selskapet opplyser at de finansielle betingelsene ved salget ikke vil bli offentliggjort.

– Avtalen vi har signert med Jetsmart sikrer at det vi har bygget opp i Argentina de siste to årene videreføres. Nå blir de to nyeste flyselskapene i Argentina en sterkere kombinert enhet. Sammen vil de ha cirka 10 prosent av innenriksmarkedet og bli den tredje største operatøren i landet, sier Karlsen.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er ikke overrasket over salget.

– Det lå i kortene at hvis det skulle bli et salg så ville det gå til Jetsmart. Jeg synes det er helt riktig at selskapet gjennomfører dette nå, når de har fokus på omstillingen i Norge, Europa og Nord-Amerika, sier han til E24.

Inntok Argentina i fjor

Norwegian startet opp virksomheten i Argentina tilbake i januar 2018, mens det første flyet tok av i oktober samme år. Det er datterselskapet Norwegian Air Argentina som har driftet rutene innenriks i landet. Alle de planlagte flygingene fremover vil gå som normalt.

Selskapet opplyser samtidig at Norwegians ruter mellom London og Buenos Aires heller ikke vil rammes av salget. Denne ruten er det konsernets britiske flyselskap som drifter.

Med unntak av dem som jobber på kundesenteret i Argentina vil alle Norwegian-ansatte i Argentina bli overført til Jetsmart.

Ansatte på kundesenteret vil fortsatt jobbe for Norwegian, men vil levere tjenester til Jetsmarts kunder som flyr innenriks i Argentina, i tillegg til de som flyr mellom Europa og Sør-Amerika.

– Kollegene våre i Argentina fortjener stor anerkjennelse for alt de har utrettet. Det har vært to begivenhetsrike år; ikke bare har de vært med å bygge et fullverdig flyselskap fra bunnen av, de har også drevet selskapet etter de aller høyeste standarder, sier Ole Christian Melhus, Norwegians Argentina-sjef i meldingen.

Børsmeldingen fra selskapet
newsweb.oslobors.no
Denne saken er fra minE24.

minE24 er en helt ny måte å oppleve økonominyheter på.

Den gir deg oversikt, holder deg oppdatert og lar deg personalisere nyhetsopplevelsen.

Les mer her , eller bare last ned appen i App Store eller Google Play.